Fish are friends, not food
Dag ,
Vis vervangen gaat ook steeds makkelijker. Heb je de ‘fishsticks’, ‘zalm’, ‘tonijnsalade’ en ‘fishburgers’ al gespot? Ze zijn meer en meer in supermarkten te vinden. Je kan zelf thuis ook in de keuken aan de slag om vis te vervangen. Hier vind je een aantal recepten om te proberen!
Zeewier is een ideaal ingrediënt dat je kan toevoegen aan tapenades, salades, pasta’s, ovenschotels. Er zijn drie soorten die elk hun eigen eigenschappen hebben.
- Kombu: rijk aan jodium. Heerlijk in misosoep.
- Nori: voornamelijk gebruikt voor sushi. Probeer eens de pasta met ‘tonijn’.
- Wakame: ideaal voor salades, soepen, stoofpotjes, groente- en bonengerechten.
Gezondheidsvraag: Krijg ik wel voldoende Omega 3 binnen als ik geen vis eet?
Vis wordt vaak aanbevolen als belangrijke bron van omega 3 vetzuren. De omega 3 uit vis is voornamelijk afkomstig uit eencellige planktonalgen en zeewieren. Vissen kunnen deze omega 3-vetzuren namelijk zelf niet maken. Je kan dus net zo goed meteen de algen en zeewieren eten om aan omega 3 te komen. Maar er bestaan ook heel nog andere plantaardige omega 3-rijke voedingsmiddelen:
- Verschillende soorten noten en zaden (vooral walnoten en lijnzaad)
- Walnoten, - olie, -pasta
- Lijnzaadolie of gebroken lijnzaad
- Sojaolie
- Plantaardige, verrijkte minarines.
Groetjes,
Fien, je VeggieChallenge coach
|