‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
  VeggieChallenge  
   

Fish are friends, not food

Dag ,

Vis vervangen gaat ook steeds makkelijker. Heb je de ‘fishsticks’, ‘zalm’, ‘tonijnsalade’ en ‘fishburgers’ al gespot? Ze zijn meer en meer in supermarkten te vinden. Je kan zelf thuis ook in de keuken aan de slag om vis te vervangen. Hier vind je een aantal recepten om te proberen! 

Zeewier is een ideaal ingrediënt dat je kan toevoegen aan tapenades, salades, pasta’s, ovenschotels. Er zijn drie soorten die elk hun eigen eigenschappen hebben.

  • Kombu: rijk aan jodium. Heerlijk in misosoep.
  • Nori: voornamelijk gebruikt voor sushi. Probeer eens de pasta met ‘tonijn’
  • Wakame: ideaal voor salades, soepen, stoofpotjes, groente- en bonengerechten. 

Gezondheidsvraag: Krijg ik wel voldoende Omega 3 binnen als ik geen vis eet? 

Vis wordt vaak aanbevolen als belangrijke bron van omega 3 vetzuren. De omega 3 uit vis is voornamelijk afkomstig uit eencellige planktonalgen en zeewieren. Vissen kunnen deze omega 3-vetzuren namelijk zelf niet maken. Je kan dus net zo goed meteen de algen en zeewieren eten om aan omega 3 te komen. Maar er bestaan ook heel nog andere plantaardige omega 3-rijke voedingsmiddelen:

  • Verschillende soorten noten en zaden (vooral walnoten en lijnzaad)
  • Walnoten, - olie, -pasta
  • Lijnzaadolie of gebroken lijnzaad
  • Sojaolie
  • Plantaardige, verrijkte minarines.

Groetjes,
Fien, je VeggieChallenge coach

Alle tips om vis te vervangen
alt_text

Recept

Wraps met vegan fishsticks en tzatziki

Fishsticks zijn een geliefde klassieker in veel huishoudens, maar dit recept met tzatziki en wraps tilt deze krokante lekkernij naar een hoger niveau!

Wraps met vegan fishsticks en tzatziki

Bekijk het weekmenu van deze week

Bekijk het weekmenu van volgende week

alt_text

Seizoensrecepten van Leefmilieu Brussel

Leefmilieu Brussel, de overheidsdienst voor milieu en energie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, steunt de VeggieChallenge! Hun GoodFood-strategie streeft naar een duurzaam voedingssysteem.

Naast veggie is seizoensgebonden eten een andere manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Good Food helpt je op weg met hun website 'Recepten4Seizoenen'. Je vindt er heel wat veggie seizoensinspiratie terug.

Ontdek de recepten
alt_text

garden gourmet

Vuna, tastes like tuna!

Ontdek VUNA, een oceaanvriendelijk alternatief voor tonijn.
VUNA is gemaakt van erwteneiwitten en heeft een Nutri-Score B. Maar wat VUNA echt speciaal maakt, is zijn smaak. Want die lijkt écht op tonijn. Of je nu een pasta, salade niçoise of een bagel maakt, koken met VUNA is niet anders dan je gewend bent. 

Nieuwsgierig? Proef hem nu!

Mailtje gemist? Herbekijk ze via veggiechallenge.be/mails

De VeggieChallenge is een campagne van EVA vzw en ProVeg International.

Help de VeggieChallenge om te groeien en steun EVA.

Je ontvangt deze e-mail omdat het e-mailadres werd ingeschreven voor VeggieChallenge.
Wil je geen mails meer ontvangen? Schrijf je uit

EVA vzw · Steendam 84, 9000 Gent · info@evavzw.be

Belgium