‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
  VeggieChallenge  
   

Eet voor de planeet

Dag ,

Niet altijd een gemakkelijk onderwerp, maar we moeten het er toch even over hebben. De veeteelt en zuivelindustrie hebben een grote impact op onze planeet. Misschien is dat zelfs een van de redenen waarom je meedoet aan de VeggieChallenge?

We geven graag een woordje uitleg over de gevolgen:

  • Broeikaseffect

14,5% van de uitstoot van broeikasgassen is afkomstig van de veeteelt. Dat komt doordat herkauwers, zoals koeien, schapen en geiten methaan produceren tijdens hun spijsverteringsproces. Naast de immense productie van het beruchte CO₂ door de veehouderij, is de invloed van N₂O (lachgas) 265 keer schadelijker. Het gas ontstaat wanneer dierlijke mest gebruikt wordt bij bemesting, composteren en andere bewerking.

  • Watervervuiling

Voor de teelt van veevoedergewassen en bij de vleesverwerking worden grote hoeveelheden water gebruikt. Voor 1 kg eiwitten uit rundsvlees is tien keer meer water nodig dan voor 1 kg eiwitten uit kikkererwten.

  • Ontbossing

Voor begrazing en verbouwen van veevoer worden grote gebieden bos, grasland en drasland ingenomen. Het Amazoneregenwoud, de longen van onze aarde, is al met 20% vernietigd, en een even groot gebied wordt met ontbossing bedreigd.

  • Biodiversiteit

De natuurlijke omgeving van wilde dieren wordt ontnomen door de veeteelt, niet enkel in het Amazonewoud, maar ook in België. De vermesting, verzuring, watervervuiling, klimaatverandering en ontbossing vormen de bedreiging.

Door mee te doen aan deze VeggieChallenge en een maand lang vegan te eten bespaar je ongeveer 36 kg CO₂ (wat overeenkomt met 300 km rijden), 66 vierkante meter land en 36.000 liter water. Benieuwd naar de berekening? Je leest er hier meer over. 

Groetjes,
Fien, je VeggieChallenge coach

Lees meer over de impact van de veeteelt op het milieu
alt_text

Recept

Gebakken tempeh in romige kokossaus

Tempeh wordt gemaakt op basis van geweekte en gekookte sojabonen. Het heeft een licht zurige, nootachtige smaak, maar je kan het een smaak geven die jij wil, zoals in dit gerecht met kruiden, sojasaus en kokosmelk!

Ontdek het recept

Bekijk het weekmenu van deze week

Bekijk het weekmenu van volgende week

alt_text

Is al die soja niet slecht voor het milieu?

Over soja bestaan veel misverstanden. Een vaak gehoord argument tegen veganisme is dat al die soja voor vervangproducten ook slecht is voor het milieu. Maar dat kunnen we in perspectief plaatsen: slechts 6% van de wereldwijde productie van soja wordt gebruikt voor vlees- en zuivelvervangers. De meeste soja wordt namelijk gebruikt als veevoeder. Mensen die vlees eten, consumeren dus indirect veel meer soja dan veganisten. De soja voor menselijk consumptie wordt bovendien voornamelijk in Europa geteeld en draagt dus niet bij aan de kap van het Amazonewoud.

alt_text

alpro

Met ALPRO hap voor hap naar een betere planeet

Tijd voor verandering! Maar hoe? Wetenschappers zijn het erover eens: veranderen wat je eet, zelfs maar een klein beetje, zorgt voor een gigantische positieve impact. Hoe meer mensen vaker plantaardig eten, hoe beter... Alpro draagt - met hun brede assortiment aan drinks, plantaardige alternatieven voor yoghurt, room en desserts - hap voor hap bij aan een betere planeet!

Wist je dat alle Alpro producten van nature een kleine voetafdruk hebben wat betreft CO₂ en waterverbruik? Hun ingrediënten worden duurzaam en lokaal ingekocht voor minder voedselkilometers: Europese haver, Mediterraanse amandelen en ook soja komt grotendeels uit Europa en is regenwoudvrij.

Goed voor de planeet

Woe 23/03. Gratis webinar Elisabeth Van Lierop - 'Plantaardig met je gezin'

Meer info

Bekijk alle events

Meer VeggieChallenge-tips op Facebook en Instagram

Facebook Instagram

Mailtje gemist? Herbekijk ze via veggiechallenge.be/mails

De VeggieChallenge is een campagne van EVA vzw en ProVeg International.

Help de VeggieChallenge om te groeien en steun EVA.

Je ontvangt deze e-mail omdat het e-mailadres werd ingeschreven voor VeggieChallenge.
Wil je geen mails meer ontvangen? Schrijf je uit

EVA vzw · Steendam 84, 9000 Gent · info@evavzw.be

Belgium