Eet voor de planeet
Dag ,
Niet altijd een gemakkelijk onderwerp, maar we moeten het er toch even over hebben. De veeteelt en zuivelindustrie hebben een grote impact op onze planeet. Misschien is dat zelfs een van de redenen waarom je meedoet aan de VeggieChallenge?
We geven graag een woordje uitleg over de gevolgen:
14,5% van de uitstoot van broeikasgassen is afkomstig van de veeteelt. Dat komt doordat herkauwers, zoals koeien, schapen en geiten methaan produceren tijdens hun spijsverteringsproces. Naast de immense productie van het beruchte CO₂ door de veehouderij, is de invloed van N₂O (lachgas) 265 keer schadelijker. Het gas ontstaat wanneer dierlijke mest gebruikt wordt bij bemesting, composteren en andere bewerking.
Voor de teelt van veevoedergewassen en bij de vleesverwerking worden grote hoeveelheden water gebruikt. Voor 1 kg eiwitten uit rundsvlees is tien keer meer water nodig dan voor 1 kg eiwitten uit kikkererwten.
Voor begrazing en verbouwen van veevoer worden grote gebieden bos, grasland en drasland ingenomen. Het Amazoneregenwoud, de longen van onze aarde, is al met 20% vernietigd, en een even groot gebied wordt met ontbossing bedreigd.
De natuurlijke omgeving van wilde dieren wordt ontnomen door de veeteelt, niet enkel in het Amazonewoud, maar ook in België. De vermesting, verzuring, watervervuiling, klimaatverandering en ontbossing vormen de bedreiging.
Door mee te doen aan deze VeggieChallenge en een maand lang vegan te eten bespaar je ongeveer 36 kg CO₂ (wat overeenkomt met 300 km rijden), 66 vierkante meter land en 36.000 liter water. Benieuwd naar de berekening? Je leest er hier meer over.
Groetjes,
Fien, je VeggieChallenge coach
|