Say cheese!
Dag ,
We horen wel eens dat kaas vervangen moeilijk is bij plantaardige voeding. Gelukkig ontwikkelen steeds meer bedrijven hun eigen vegan kazen: van smeerkazen, tot geraspte kaas, en zelfs vegan camembert! Niet alle vegan kazen lijken even sterk op het origineel, het is soms even zoeken naar een vegan kaas die jij lekker vindt.
Zoek in de supermarkt naar smeerkaas, schelletjes of gerapste kaas van het merk Violife, Nurishh, Vegan Deli. Wij zijn ook van fan van het Belgische Pa’lais (bij Delhaize) en het Nederlandse WildWest Land (bij AH). Ook Albert Heijn heeft een uitgebreid aanbod vegan kaasalternatieven van hun huismerk.
In de biowinkel vind je een uitgebreider aanbod, met ook heerlijke ambachtelijke vegan kazen. Die kunnen soms aan de dure kant zijn, maar jezelf af en toe verwennen moet kunnen!
Natuurlijk kan je zoals altijd ook zelf aan de slag in de keuken. Heb je niet veel tijd, maar wil je wel een extra hartige smaak toevoegen aan je gerechten? Probeer dan eens edelgistvlokken, ook wel ‘nutritional yeast’ genoemd. Het is een supergezond product, met veel B-vitamines en eiwitten. Strooi de edelgistvlokken over de pasta, verwerk het in een plantaardige bechamelsaus, of maak er je eigen saus mee. Je eigen parmezaan, cashewkaas of mozzarella maken? Kan allemaal!
De reden waarom de meesten onder ons kaas zo lekker vinden is de uitgesproken umami-smaak die het bevat. Gelukkig zijn er ook andere manieren om umami aan je gerecht toe te voegen, bijvoorbeeld met sojasaus, miso, olijven, zongedroogde tomaten, edelgist en zeewier.
Groetjes,
Fien, je VeggieChallenge coach
|