‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
  VeggieChallenge  
   

Voordelen voor het klimaat

Dag ,

Niet altijd een gemakkelijk onderwerp, maar we moeten het er toch even over hebben. De veeteelt en zuivelindustrie hebben een grote impact op onze planeet. Misschien is dat zelfs een van de redenen waarom je meedoet aan de VeggieChallenge?

We geven graag een woordje uitleg over de gevolgen:

 • Broeikaseffect
  14,5% van de uitstoot van broeikasgassen is afkomstig door de veehouderij. Dat komt doordat herkauwers, zoals koeien, schapen en geiten methaan produceren tijdens hun spijsverteringsproces. Naast de immense productie van het beruchte CO2 door de veehouderij, is de invloed van N2O (lachgas) 265 keer schadelijker. Het gas ontstaat wanneer dierlijke mest gebruikt wordt bij bemesting, composteren en andere bewerking. 

 • Watervervuiling
  Voor de teelt van veevoedergewassen en bij de vleesverwerking worden grote hoeveelheden water gebruikt. Voor 1 kg eiwitten uit rundsvlees is tien keer meer water nodig dan voor 1 kg eiwitten uit kikkererwten.

 • Ontbossing
  Voor begrazing en verbouwen van veevoer worden grote gebieden bos, grasland en drasland ingenomen. Het Amazoneregenwoud, de longen van onze aarde, is al met 20% vernietigd, en een even groot gebied wordt met ontbossing bedreigd. 

 • Biodiversiteit
  De natuurlijke omgeving van wilde dieren wordt ontnomen door de veeteelt, niet enkel in het Amazonewoud, maar ook in België. De vermesting, verzuring, watervervuiling, klimaatverandering en ontbossing vormen de bedreiging.

De 23 000 Belgen die meedoen met de VeggieChallenge in maart besparen samen 43 700 autoritjes van Antwerpen naar Brussel aan CO2, 26 680 000 keer douchen aan water en 46 000 dierenlevens. Dat is een gigantische impact, bedankt!

Tot morgen!
Groetjes,
Nena

Aardpeerpuree met wortel en kikkererwten

Recept

Aardpeerpuree met wortel en crunchy kikkererwten

Zin in een stevige maaltijd? Dan is de aardpeerpuree met wortel en crunchy kikkererwten iets voor jou! Het gerecht is afgewerkt met bieslook en zorgt net voor die finishing touch. Bon appétit!

Ontdek het recept

Activiteiten

Za 20 maart    Kookworkshop "Kikkererwten: van hummus tot no-tuna salad"

Meer info

Get Social

Volg ons ook op Facebook en Instagram voor meer veggie inspiratie, tips en recepten!

Facebook Instagram

Info

VeggieChallenge is een samenwerking tussen EVA en ProVeg.

De VeggieChallenge daagt je uit om dertig dagen minder vlees te eten. Want dat is goed voor je lijf, de planeet en het redt dierenlevens. EVA en ProVeg helpen je op weg met gratis tips, recepten en ondersteuning. Al meer dan 300.000 mensen namen deel aan de challenge.

Bekijk dit bericht online
Je ontvangt deze e-mail omdat het e-mailadres werd ingeschreven voor VeggieChallenge.
Wil je geen mails meer ontvangen? Schrijf je uitEVA vzw

EVA vzw
Steendam 84
9000 Gent

info@evavzw.be