Aan eiwitten geen gebrek
Dag ,
Krijg ik wel genoeg eiwitten binnen als ik plantaardig eet? Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat de meeste mensen in de westerse wereld te veel eiwitten innemen. Dus daar hoef je je zeker geen zorgen over maken.
Goede bronnen van eiwitten zijn in de eerste plaats peulvruchten. Denk aan linzen, kikkererwten, bonen, erwten, … Vleesvervangers zoals tofu en tempeh worden gemaakt van sojabonen en zijn dus ook goede vleesvervangers. Maar ook in granen zitten er eiwitten, dus als je voldoende graanproducten eet, krijg je op manier ook eiwitten binnen. Seitan is ook een ideale vleesvervanger en is gemaakt van tarwe-eiwit.
Ondertussen heb je misschien ook al gemerkt dat het aanbod aan kant-en-klare vleesvervangers in de winkel is toegenomen. Vegan burgers, worstjes, schnitzels, nuggets, gehakt… Noem maar op! Bedenk het en het is er al. Bestaat het nog niet? Dan zijn er nu een aantal bedrijven zeker mee bezig om ervoor te zorgen dat het in de winkelrekken komt.
De ene vleesvervanger is de andere niet. Gepaneerde burgers nemen tijdens het bakken bijvoorbeeld meer vet op. Andere veggie producten zijn dan weer niet zo hoog in eiwitten. Daarom neem je best eens een kijkje naar de voedingswaarden op de verpakking om te bepalen hoe gezond je gekozen product is.
Tot morgen!
Groetjes, Nena
|