Dag 26 — Wat is er mis met vis?

Houd je van vis? Wij ook! Daarom zien we ze het liefst zwemmen in de zee. Wil je de smaak van vis nabootsen zonder dat er ook maar één vis voor moet gevangen worden? Het kan! De culinaire mogelijkheden van zeewier - de groente uit de zee - zijn misschien voor veel mensen nog onbekend terrein, maar daar willen we met deze nieuwsbrief graag verandering in brengen. 

Is deze mail niet leesbaar? Bekijk ze in je browser

26

Wat is er mis met vis? 

Vissen hebben vaak het minst op sympathie te rekenen. Ze zijn dan ook minder aaibaar en we hebben er doorgaans een minder nauwe band mee dan met zoogdieren of vogels. Nochtans zijn vissen sociale en emotionele wezens, waarvan sommige een heel goed geheugen hebben. Er zijn toch genoeg vissen in de zee? Helaas niet, want elk jaar wordt er ongeveer 93 miljoen ton uit de zee gehaald. Hier lees je meer over de gevolgen van de visvangst.

onze tip: zeewier

Met zeewier voeg je probleemloos een zilte smaak toe aan je gerechten. Je kan er diverse gerechten zoals tapenades, soepen, pasta’s, ovenschotels en koekjes mee maken. We zetten de belangrijkste soorten zeewier op een rijtje.

  • kombu: een groot, bruin & bladvormig zeewier, dat gedroogd wordt verkocht en erg rijk is aan jodium. Van kombu kan je dashi-bouillon maken, die je kan gebruiken voor misosoep en om rijst of bonen in te koken.

  • nori: een gedroogd zeewier dat in bladen geperst is. Nori vind je terug in de gewone supermarkt, vooral omdat het gebruikt wordt voor sushi. Maak er bijvoorbeeld deze pasta met ‘tonijn’ mee.

  • wakame: een donkergroen zeewier, nauw verwant aan kombu. Wakame heeft een delicate smaak en is vooral lekker in soepen en salades. Het kan ook toegevoegd worden aan stoofpotten, groente- en bonengerechten.

Meer weten over vegan koken met zeewier? Lees er alles over in dit artikel.

Pro tip:
Ga eens in de biowinkel op zoek naar de Salade du Pêcheur van Lima. Deze gemengde zeewiervlokken strooi je eenvoudigweg over soepen, salades, warme gerechten en spreads om een zilte smaak toe te voegen.

Ontdek: de zee op je bord

Wij maakten een handige collectie recepten voor iedereen die af en toe de smaak van de zee mist, maar liever geen vis meer eet. Wedden dat je het verschil tussen deze ‘no tuna salad’ en echte tonijnsla niet proeft? Je kan zelfs vegan zalm maken (ook in lasagne)! Of probeer eens deze zeemansstoofpot met zeekraal.

Snel, gemakkelijk en kidsproof zijn de veganistische ‘fishsticks’ uit de supermarkt. Je vindt ze bij Albert Heijn, Delhaize en Carrefour, vaak onder de naam ‘zeesticks’.

    Receptencollectie 'diep in de zee'    

wist je dat?

… je geen vis hoeft te eten om aan omega 3 te komen? Het klopt dat vette vis veel omega 3-vetzuren bevat die essentieel zijn om ons lichaam goed te laten functioneren. De omega 3 uit vis is voornamelijk afkomstig uit eencellige planktonalgen en zeewieren. Vissen kunnen deze omega 3-vetzuren immers zelf niet maken. Je kan dus net zo goed meteen de algen en zeewieren eten om aan omega 3 te komen. Andere plantaardige bronnen zijn zaden en noten, peulvruchten, lijnzaadolie, olijfolie, sesamolie en sommige groene bladgroenten. 

Meer over omega 3 lees je hier.

céréal
seaside burger met tartaarsaus

Het geheime ingrediënt van deze 'vis'-burger is okara. Oka-wat? Okara is een zachte pasta vervaardigd tijdens de productie van sojasap. Het is rijk aan eiwitten en vezels en arm aan verzadigde vetten en zout. Met okara geef je een lekkere en lichte twist aan je recepten. Een uitstekende vervanger voor eieren, bloem of melk. Benieuwd wat je er nog mee kan? Ontdek alle okara-recepten.

 

De zilte smaak van deze burger komt van de Salade du Pêcheur. Serveer met een vegan tartaarsaus voor een authentieke ervaring. 

 

Okara is te koop bij Carrefour & Carrefour Mestdagh.

    Ontdek het recept   

get social

Volg Try Vegan op Facebook en Instagram en word lid van de Try Vegan-Facebookgroep. Deel je ervaringen en vegan creaties met de hashtags #TryVegan en #TryVegannovember2020.