Dag 19 — Say Vegan Cheese!

Een goede kaasvervanger vinden is voor heel wat nieuwe vegans een zoektocht. En dat is logisch, want kaas heeft een heel specifieke smaak die je niet meteen in plantaardige producten vindt. Maar geen paniek, er zijn wel degelijk goede alternatieven.

Is deze mail niet leesbaar? Bekijk ze in je browser

19

Say Vegan Cheese!

onze tip: gistvlokken en cashewnoten

Gistvlokken (ook wel edelgist genoemd, of in het Engels: nutritional yeast) zijn hét antwoord om je kaas-cravings te bevredigen. Verwar ze niet met de gist waarmee je brood bakt. Het is een inactieve vorm van gist die vooral om zijn smaak en gezondheidseffecten geprezen wordt. Edelgist is een uitstekende bron van B-vitamines en het beste is: het smaakt - zeker in combinatie met cashewnoten - naar kaas! Maak er je eigen vegan parmezaan mee of voeg ze toe aan bechamelsaus om kaassaus te maken. Je vindt gistvlokken in de biowinkel of bij Albert Heijn. 

Pro tip: maak zelf je cream cheese!
Zelf vegan smeerkaas maken is gemakkelijker dan je denkt. Ook hier zijn cashewnoten het wondermiddel. Week ze een nacht in water, gooi ze in de blender met wat smaakmakers en je krijgt een heerlijk smeuïge crème. Bekijk het recept hier.

ontdek: vegan kaas in de winkel

De laatste jaren duiken er steeds vaker vegan kazen op in de supermarkt. Zo vind je de kazen van Violife bij Delhaize en Albert Heijn, en de Vegan Deli-kazen bij Carrefour. Maar wat is vegan kaas nu juist? Je leest er alles over in deze blogpost.

 

Niet alle plantaardige kazen benaderen het origineel even goed, maar ga vooral zelf op zoek naar jouw favorieten. In biowinkels vind je een uitgebreider aanbod, en voor de grote kaasfans zijn er vegan webwinkels als Veggiedeli.

    Overzicht van vegan kaas in de (bio-)winkel    

wist je dat?

Wat kaas zo verslavend maakt, is de umamismaak. Umami is een smaak die je het best kan omschrijven als hartig, bouillonachtig of zoutig. Het komt niet zo vaak voor in plantaardige ingrediënten, daarom is het een smaak die mensen vaak missen wanneer ze vegan eten. Maar er bestaan andere manieren om umami aan je plantaardige gerechten toe te voegen. Gebruik bijvoorbeeld sojasaus, zongedroogde tomaatjes, miso, kappertjes, pijnboompitten, zeewier en (shiitake-)champignons of bak, rooster of gril je groentjes voor extra smaak en textuur.


Céréal: 
appel-kaneel cheesecake

Cheesecake zonder 'cheese'? Dat kan! De Céréal Bio Tofu Zijdezacht geeft een zachte, romige textuur aan deze vegan taartjes. De koekjes met haver & pure chocolade zorgen voor een crunchy bodem en de agavesiroop is een gezonder alternatief voor suiker. De appeltjes met kaneel maken dit recept helemaal herfst-proof. Serveer in leuke glaasjes voor een extra wow-effect.

 

De Tofu Zijdezacht, de Agavesiroop en de Koekjes haver & pure chocolade zijn o.a. beschikbaar bij Carrefour, Carrefour Mestdagh & Makro.

 Bekijk het recept  

get social

Volg Try Vegan op Facebook en Instagram en word lid van de Try Vegan-Facebookgroep. Deel je ervaringen en vegan creaties met de hashtags #TryVegan en #TryVegannovember2020.