Dag 17 — Vegan & familie

Wat je wel of niet eet, is in de eerste plaats persoonlijke keuze. Maar als je kookt voor het hele gezin, gaat de beslissing verder dan je eigen bord. Kan je ook je kinderen plantaardig opvoeden? En hoe ga je om met reacties van familieleden of vrienden die een andere mening hebben over veganisme? Enkele tips & tricks.

Is deze mail niet leesbaar? Bekijk ze in je browser

17

Vegan & familie

ontdek: vegan voor kids

Je kan kinderen perfect veganistisch opvoeden. De American Dietetic Association, de meest gezaghebbende organisatie ter wereld op het vlak van voeding, zegt dat "goed uitgebalanceerde vegetarische en veganistische voedingswijzen nutritioneel geschikt en gezond kunnen zijn voor kinderen". 

Kinderen die gevarieerd veganistisch eten, lusten vaak meer groenten en leren vezelrijke voeding en voedsel met een laag cholesterolgehalte makkelijker waarderen. En dat is belangrijk, want de preventie van welvaartsziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten begint het best al op jonge leeftijd.

Lees hier waar je moet op letten of bekijk het e-book ‘Vegan voor kids’ van onze diëtiste Silke Desaever.

onze tip: zo krijg je kinderen aan de groenten

Kinderen en groenten zijn niet altijd een gouden combinatie. Lees hier onze tips over hoe je kinderen gezonde eetgewoonten aanleert. Ook verborgen groentjes gaan vaak makkelijker binnen. Verwerk ze bijvoorbeeld in deze kleurrijke pannenkoeken van Plantbased met rode biet of spinazie. Of maak er balletjes of burgers van. Ook van deze chocoladehummus merkt niemand dat er eigenlijk kikkererwten in zitten. Wedden dat ook mama en papa ervan meesmullen!

    Ontdek onze collectie kindvriendelijke recepten   

Wist je dat?

Je bent echt niet alleen in jouw keuze. Bekende Vlamingen als Ian Thomas, Nathalie Meskens en Josje Huisman eten ook (grotendeels) plantaardig. Internationaal kan je je in het rijtje van Natalie Portman, Ellen DeGeneres en Joaquin Phoenix scharen, en ook Beyoncé en Leonardo DiCaprio spraken zich al meermaals uit over de voordelen van een plantaardige levensstijl.

zo ga je om met vragen en reacties uit je omgevinG

  1. Informeer. Eet je bij iemand anders, wacht dan zeker niet tot de dag zelf om te vertellen dat je vegan eet. Zo vermijd je misverstanden en teleurstellingen. Leg duidelijk uit wat je wel en niet eet en stel voor om te helpen bij het samenstellen van het menu. 
  2. Doe het zelf. Maak zelf wat vegan lekkers klaar: zo hoeft de gastheer/vrouw geen extra moeite te doen. Maak extra grote porties zodat nieuwsgierigen kunnen proeven. Je zal merken dat de porties al snel te klein zijn! Hier vind je alvast enkele eenvoudige desserts die je samen met je kinderen kan maken en waar de hele familie van zal smullen. 
  3. Vertel jouw eigen verhaal. Leg uit waarom jij meedoet aan Try Vegan en wees eerlijk over jouw ervaringen. Over cijfers en argumenten valt te discussiëren, over hoe jij je ergens bij voelt niet.

 

ontdek
zoete lekkernijen met lima!

Het jaar loopt op zijn einde. Tijdens die koude dagen verlangen we allemaal naar gezellige familiemomenten met iets zoets erbij. Wie heeft ooit gezegd dat gezond en zoet niet samengaan?

 

Lima vermijdt geraffineerde suikers zoveel mogelijk. Gelukkig zijn er heel wat alternatieven. Ontdek de ongeraffineerde rijststroop bijvoorbeeld. Zijn milde, neutrale smaak past perfect in elk gebak.

 

Tijd voor thee? Lima heeft het ideale recept: cookies met haver, pompoen en kaneel. Geniet ervan met een Japanse thee uit het ruime Lima-assortiment.

Ontdek het recept

get social

Volg Try Vegan op Facebook en Instagram en word lid van de Try Vegan-Facebookgroep. Deel je ervaringen en vegan creaties met de hashtags #TryVegan en #TryVeganNovember2020.