Dag 15 — Blij zonder ei

Eieren duiken vaak op in traditionele gerechten, maar je kan ze net zo vaak vervangen door een plantaardig alternatief. Want ei kan je onder andere vervangen door tofu, bakpoeder, aquafaba, appelmoes, bananen… Je kan natuurlijk niet zomaar alles lukraak gaan vervangen. Onze tip? Maak het jezelf gemakkelijk met een goed recept. 

Is deze mail niet leesbaar? Bekijk ze in je browser

15

Blij zonder ei

onze tip: eieren vervangen doe je zo

Zoet:

Hartig:

  • Graag een roerbakeitje bij je ontbijt? Probeer eens deze tofu scramble.
  • In quiche werkt tofu prima als bindmiddel.
  • Ook een broodje eiersla als lunch kan perfect.

Pro tip: kala namak
Mis je die typische smaak van eieren? Ga bij de Indiase of Pakistaanse supermarkt op zoek naar kala namak of zwart zout. Dit ongeraffineerde zout dankt zijn typische eiersmaak en -geur aan de zwavel die erin zit. Voeg het toe aan je tofu scramble of vegan eiersla.

    Meer eivervangers  

ontdek: het wondervocht aquafabA

Het klinkt misschien wat vreemd: het vocht van een bokaal kikkererwten. En toch is het een van de beste eivervangers die je kan vinden. Als je het opklopt en er suiker aan toevoegt, krijg je stevig 'eiwit' dat je kan gebruiken voor allerlei gebak. Je kan er zelfs meringue mee maken! 

Meer info

ontdek: weekmenu 3

Chili sin carne en falafel zijn echte vegan klassiekers. Afwisselen doen we met verrassende gerechten zoals een Kachumber-salade en gevulde zoete aardappel. De homemade Twix-repen zijn leuk om samen met de kinderen klaar te maken, én ze zijn superlekker!

    Bekijk alle weekmenu's hier    

wist je dat?

Ook achter biologische eitjes schuilt dierenleed. Biolegkippen hebben het wel iets beter dan kooilegkippen (ze leven met max. 6 kippen per m² in vergelijking met 13 kippen per m² voor kooikippen), toch blijven ook zij niet gespaard. Wil je het dierenleed zo veel mogelijk beperken, dan eet je beter helemaal geen eitjes.

Cereal
ontdek de zijden tofu van cereal bio

De Céréal Bio Tofu Zijdezacht is de perfecte eivervanger in quiche. De zijden tofu bindt de groenten en maakt er een vast en luchtig geheel van. Probeer eens deze hartige groentetaart met seizoengroenten naar keuze

De Céréal Bio Tofu Zijdezacht is gemaakt van biologische, kwaliteitsvolle ingrediënten en bevat geen kleurstoffen, bewaarmiddelen en geharde vetten. 
Je koopt de Tofu Zijdezacht bij Carrefour, Carrefour Mestdagh & Makro.

    Bekijk het recept    

get social

Volg Try Vegan op Facebook en Instagram en word lid van de Try Vegan-Facebookgroep. Deel je ervaringen en vegan creaties met de hashtags #TryVegan en #TryVegannovember2020.