onze tip: plantaardige melkvervangers
Er zijn ontzettend veel soorten plantaardige melk. Zie je even door het bos de melkbomen niet meer? We zetten de belangrijkste voor je op een rij:
- sojamelk: gebruik de ongezoete variant voor hartige bereidingen (bechamelsaus, veganaise en puree). De gezoete versie is lekker bij je ontbijt of in gebak.
- havermelk: geeft je gerechten een lichte en toch romige textuur en kan je dankzij de neutrale smaak makkelijk in allerlei hartige gerechten gebruiken.
- notenmelk: cashew-, hazelnoot- en amandelmelk zijn perfect bij je ontbijtgranen of om zo te drinken.
- rijstmelk: dankzij zijn lekker zoete smaak ook populair bij kinderen.
- kokosmelk: vind je in blik of brik en is vrij vet en ideaal voor zowel hartige als zoete gerechten. Als sausje voor een curry, als roompje in de soep of om ontbijtpannenkoekjes mee te maken.
Op onze website kan je bovendien lezen welke melkvervangers je kan vinden bij verschillende supermarkten.
Pro tip: maak zelf je plantaardige melk
Als je iets meer tijd hebt, kan je natuurlijk ook in de keuken duiken en zelf plantaardige melk maken. Probeer dit recept eens om notenmelk te maken.
Pro tip: verrijkt of niet?
Veel soorten plantaardige melk zijn verrijkt met B12, calcium en vitamine D. Dit is een gemakkelijke manier om deze voedingsstoffen op te nemen. Biologische melk is echter niet verrijkt, tenzij soms met calcium. Je kunt ze zeker ook gebruiken, maar zorg dan dat je je vitamines uit aanvullende producten haalt.
|