Dag 3 — Melk moet niet

Melk is goed voor elk? Toch niet! Melk veroorzaakt heel wat dierenleed. Ook voor het milieu is de productie van melk ontzettend belastend: runderen hebben een grote methaanuitstoot en de productie van melkproducten vereist heel veel water. Maar nu het goede nieuws: melk vervangen was nog nooit zo gemakkelijk!

Is deze mail niet leesbaar? Bekijk ze in je browser

3

Melk moet niet

onze tip: plantaardige melkvervangers

Er zijn ontzettend veel soorten plantaardige melk. Zie je even door het bos de melkbomen niet meer? We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

  • sojamelk: gebruik de ongezoete variant voor hartige bereidingen (bechamelsaus, veganaise en puree). De gezoete versie is lekker bij je ontbijt of in gebak. 
  • havermelk: geeft je gerechten een lichte en toch romige textuur en kan je dankzij de neutrale smaak makkelijk in allerlei hartige gerechten gebruiken.
  • notenmelk: cashew-, hazelnoot- en amandelmelk zijn perfect bij je ontbijtgranen of om zo te drinken.
  • rijstmelk: dankzij zijn lekker zoete smaak ook populair bij kinderen.
  • kokosmelk: vind je in blik of brik en is vrij vet en ideaal voor zowel hartige als zoete gerechten. Als sausje voor een curry, als roompje in de soep of om ontbijtpannenkoekjes mee te maken.

Op onze website kan je bovendien lezen welke melkvervangers je kan vinden bij verschillende supermarkten.

Pro tip: maak zelf je plantaardige melk
Als je iets meer tijd hebt, kan je natuurlijk ook in de keuken duiken en zelf plantaardige melk maken. Probeer dit recept eens om notenmelk te maken.

Pro tip: verrijkt of niet?
Veel soorten plantaardige melk zijn verrijkt met B12, calcium en vitamine D. Dit is een gemakkelijke manier om deze voedingsstoffen op te nemen. Biologische melk is echter niet verrijkt, tenzij soms met calcium. Je kunt ze zeker ook gebruiken, maar zorg dan dat je je vitamines uit aanvullende producten haalt.

ontdek: plantaardige room

Niet alleen aan melk, maar ook aan room hoeft geen koe te pas te komen. Ook hier heb je meerdere keuzes: sojaroom is de bekendste vervanger en vind je in zowat alle supermarkten. Wil je eens iets anders proberen? Kies dan voor de rijstroom, haverroom of speltroom. Als je houdt van de smaak van kokos, kan je room ook vervangen door kokosmelk uit blik of brikjes. Ideaal voor bijvoorbeeld curry’s en desserts!

Let op: gewone sojaroom kun je niet opkloppen tot slagroom. Voor slagroom kan je de Alpro op te kloppen room (Carrefour, Delhaize) gebruiken of de kant-en-klare slagroom van Albert Heijn. Of probeer eens deze feestelijke slagroom met kokos! Zure room van het merk Oatly koop je kant-en-klaar bij AH.

ontdek: plantaardige calciumbronnen

Je hoeft helemaal geen melk te drinken om voldoende calcium binnen te krijgen. Er zijn genoeg alternatieven waar geen koe aan te pas komt. Denk maar aan plantaardige calciumbronnen zoals tofu, sojabonen, spinazie, tahin, amandelen… Je vindt ze allemaal hier.

wist je dat?

Melkkoeien worden elk jaar kunstmatig zwanger gemaakt om de melkproductie op gang te houden. De pasgeboren kalfjes worden meestal binnen de 24 uur bij hun moeder weggehaald. De mannelijke stiertjes worden vetgemest en geslacht voor kalfsvlees wanneer ze amper 7 à 12 maanden oud zijn.  De vrouwelijke kalfjes zijn hetzelfde trieste lot als hun moeder beschoren. Lees meer.

Provamel
ontdek het assortiment!

Niet te missen in je vegan ontdekkingstocht deze maand is het heerlijke assortiment van Provamel. Provamel staat voor een ruim aanbod van
100% plantaardige, biologische en GMO-vrije alternatieven voor zuivel.

 

Met hun boodschap #TrustYourFood zet Provamel zich ervoor in dat jij je voeding weer kan vertrouwen en streven ze naar nog beter, nog transparanter. Zo is Provamel ook zeer waakzaam over de oorsprong en duurzaamheid van hun ingrediënten. Voor hun soja, haver, rijst of amandelen werken ze met kleine Europese bio-boeren waarmee ze langdurige en persoonlijke relaties hebben opgebouwd op basis van wederzijds respect en vertrouwen.
 

    Ontdek het aanbod    

Volg de conversatie
op facebook

Volg Try Vegan op Facebook en Instagram en word lid van de Try Vegan-Facebookgroep. Deel je ervaringen en vegan creaties met de hashtags #TryVegan en #TryVegannovember2020.