onze tip: zeewier!
Een zilte smaak toevoegen aan je gerechten kan met zeewier. Je kan er tapenades, soepen, pasta’s, ovenschotels en koekjes mee maken. We zetten de belangrijkste soorten zeewier op een rijtje.
- kombu: is een groot, bruin & bladvormig zeewier, dat gedroogd wordt verkocht en erg rijk is aan jodium. Van kombu kun je dashi-bouillon maken, die je kan gebruiken voor misosoep en om rijst of bonen in te koken.
- nori: dit is in bladen geperst en gedroogd zeewier. Omdat het gebruikt wordt voor sushi, vind je het vaak in de gewone supermarkt. Maak er bijvoorbeeld deze pasta met ‘tonijn’ mee.
- wakame: een donkergroen zeewier, nauw verwant aan kombu. Wakame heeft een delicate smaak en is vooral lekker in soepen en salades. Het kan ook toegevoegd worden aan stoofpotten, groente- en bonengerechten.
Meer weten over veganistisch koken met zeewier? Het boek ‘Groente uit de zee’ van Lisette Kreischer is een aanrader.
Pro tip: Salade du Pêcheur
Ga eens in de biowinkel op zoek naar de Salade du Pêcheur van Lima. Deze gemengde zeewiervlokken strooi je eenvoudigweg over soepen, salades, warme gerechten en spreads om een zilte smaak toe te voegen.
|