onze tip: zeewier!
De culinaire mogelijkheden van zeewier - de groente uit de zee - zijn voor veel mensen misschien nog onbekend terrein, maar daar komt bij deze verandering in! Met zeewier voeg je probleemloos een zilte smaak toe aan je gerechten. Je kan er tapenades, soepen, pasta’s, ovenschotels en koekjes mee maken. We zetten de belangrijkste soorten zeewier op een rijtje.
-
kombu: is een groot, bruin & bladvormig zeewier, dat gedroogd wordt verkocht en erg rijk is aan jodium. Van kombu kan je dashi-bouillon maken, die je kan gebruiken voor misosoep en om rijst of bonen in te koken.
-
nori: dit is in bladen geperst en gedroogd zeewier. Omdat het gebruikt wordt voor sushi, vind je het vaak in de gewone supermarkt. Maak er bijvoorbeeld deze pasta met ‘tonijn’ mee.
-
wakame: een donkergroen zeewier, nauw verwant aan kombu. Wakame heeft een delicate smaak en is vooral lekker in soepen en salades. Het kan ook toegevoegd worden aan stoofpotten, groente- en bonengerechten.
Lees hier meer over de verschillende soorten zeewier en hun nutritionele kwaliteiten en ontdek waar je zeewier kan kopen.
Pro tip
Ga eens in de biowinkel op zoek naar de Salade du Pêcheur van Lima. Deze gemengde zeewiervlokken strooi je eenvoudigweg over soepen, salades, warme gerechten en spreads om een zilte smaak toe te voegen.
|
|
ontdek: vegan tonijnsla & andere vissmaakjes op je bord
Wij maakten een handige collectie recepten voor iedereen die af en toe de smaak van de zee mist, maar liever geen vis meer eet. Wedden dat je het verschil tussen deze ‘no tuna salad’ en echte tonijnsla niet proeft?
Snel, gemakkelijk en kidsproof zijn de veganistische ‘fishsticks’ uit de supermarkt. Je vindt ze bij Albert Heijn, Delhaize, Carrefour en Colruyt, vaak onder de naam ‘zeesticks’.
|
|
|
ONTDEK: Weekmenu 5
Voor deze korte Try Vegan week heb je nog een visstoofpotje en Libanese köfte tegoed. Try Vegan mag dan wel op zijn einde lopen, niets weerhoudt je er natuurlijk van ook na dinsdag plantaardig te blijven koken. ;-)
|
|
 |
wist je dat ...
… je geen vis hoeft te eten om aan omega 3 te komen? Het klopt dat vette vis veel omega 3-vetzuren bevat die essentieel zijn om ons lichaam goed te laten functioneren. De omega 3 uit vis is voornamelijk afkomstig uit eencellige planktonalgen en zeewieren. Vissen kunnen deze omega 3-vetzuren immers zelf niet maken. Je kan dus net zo goed meteen de algen en zeewieren eten om aan omega 3 te komen. Andere plantaardige bronnen zijn zaden en noten, peulvruchten, lijnzaadolie, olijfolie, sesamolie en sommige groene bladgroenten.
Meer over omega 3 lees je hier.
|
|