Dag 27 — Wat is er mis met vis?

De smaak van de zee zonder dat er vissen voor moeten gevangen worden? Het kan! De culinaire mogelijkheden van zeewier - de groenten uit de zee - zijn misschien voor veel mensen nog onbekend terrein, maar daar willen we met deze nieuwsbrief graag verandering in brengen.

Is deze mail niet leesbaar? Bekijk ze in je browser

27

Wat is er mis met vis?

onze tip: kombu

Een makkelijk te bereiden smaakmaker is dashi. Dat is een soort bouillon die je krijgt door een stukje kombu te laten koken. Het zilte aroma is een echte smaakversterker voor allerlei gerechten. Dat komt omdat kombu een van de rijkste natuurlijke bronnen is van glutamaat. Bovendien is kombu een erg goede bron van jodium en dus erg gezond. In haar boek ‘Thuiskomen’ geeft Dorien Knockaert enkele handige tips om kombu meer te gebruiken in de keuken. Ze laat een stukje kombu meekoken als ze rijst bereidt of als ze bouillon trekt of bonen kookt. Makkelijk, lekker en gezond!

ontdek: onze gerechten met zeesmaakje

Wij maakten een handige collectie recepten voor iedereen die af en toe de smaak van de zee mist, maar liever geen vis meer eet.

    Ontdek de recepten    

Wist je dat?

Vissen sociale en emotionele wezens zijn die een beter geheugen hebben dan we ooit vermoedden en wel degelijk pijn kunnen voelen?

De oceanen worden leeggevist, wat niet alleen een impact heeft op het visbestand, maar ook op het bodemleven van de oceaan. Heb je al gehoord van 'bijvangst'? Dat zijn de vissen en zeezoogdieren (denk aan dolfijnen) die terechtkomen in de gigantische netten die gebruikt worden om wilde vis te vangen. Ook zij laten hierbij het leven. Bovendien wordt bijna de helft van alle visvangst als veevoer gebruikt.

Kweekvis is geen milieuvriendelijk alternatief voor wilde vis, want kweekvissen worden vaak gevoerd met wilde vis en krijgen geneesmiddelen die op hun beurt weer terechtkomen in de oceaan.

Vis wordt vaak als goede bron van Omega 3 genoemd, maar je kan het ook uit plantaardige bronnen zoals lijnzaad en walnoten halen. Je kan ook een algenolie Omega 3-supplement zoals dat van Testa of Arctic Blue nemen.