onze tip: gistvlokken en cashewnoten
Een eerste belangrijke tip zijn gistvlokken. Je vindt gistvlokken of edelgist in de biowinkel. Het klinkt misschien niet zo smakelijk, maar haal ze toch maar in huis, want deze vlokken zijn niet alleen heel gezond, ze zorgen - zeker in combinatie met cashewnoten - voor een kaasachtig smaakje. Mix bijvoorbeeld een handvol gemalen cashewnoten met enkele eetlepels gistvlokken en wat zout en je hebt een heerlijk parmezaanachtig strooisel voor over je pasta’s, risotto’s, salades, ...
|
|
ontdek: kaasvervangers in de winkel
De laatste jaren duiken er steeds vaker vegan kazen op in de biowinkel of supermarkt. Niet al deze alternatieven benaderen het origineel even goed, maar ga vooral zelf op ontdekking naar jouw favorieten.
|
|
|
|
wist je dat?
Wat kaas zo verslavend maakt, de umamismaak is die je erin terugvindt? Umami is een smaak die het best kan worden omschreven als hartig, bouillonachtig of zoutig. Umami komt niet zo vaak voor in plantaardige ingrediënten, daarom is het een smaak die mensen vaak missen als ze vegan eten. In hartige gerechten besteed je best genoeg aandacht aan de umamismaak. Gebruik bijvoorbeeld voldoende sojasaus. Sojasaus bevat van nature een grote hoeveelheid natriumglutamaat, een van de stoffen die voor een umamismaak zorgt. Maar ook zongedroogde tomaatjes, olijven, miso en champignons zorgen ervoor dat je nood aan umami bevredigd wordt.
|
|