Melk vervangen
Melk is goed voor elk? Toch niet! Koemelk heeft een grote ecologische voetafdruk en veroorzaakt heel wat dierenleed. Gelukkig kan je melk heel makkelijk vervangen door een plantaardig alternatief.
Plantaardige melkalternatieven
Inmiddels zijn er zoveel zuivelalternatieven op de markt dat je er keuzestress van zou krijgen! Soja, amandel, kokos, hennep, haver, rijst… Mijn tip? Ga op zoek naar wat je zelf lekker vindt. Ik heb standaard ongezoete soja- of havermelk in huis, daar kan je nooit iets verkeerd mee doen. Wil je dezelfde voedingswaarde als gewone melk? Dan kies je best voor verrijkte sojamelk.
De gezoete dranken zijn lekker om zo te drinken, bij je ontbijtgranen te doen of in gebak te verwerken. Voor hartige bereidingen (bv. bechamelsaus of aardappelpuree) gebruik je best een ongezoete variant.
Extra romig
Plantaardige sojaroom is makkelijk te vinden en gebruik je op dezelfde manier als gewone room in hartige of zoete bereidingen. Biowinkels verkopen ook haver-, spelt- of rijstroom. Gewone sojaroom kan je niet opkloppen tot slagroom, tenzij het uitdrukkelijk op de verpakking staat. In verschillende supermarkten vind je tegenwoordig ook spuitbussen met kant-en-klare vegan slagroom.
Koffie met melk?
Doe je graag een scheutje melk in je koffie? Dat kan ook plantaardig! Veel mensen zweren bij havermelk, maar ook met soja- of amandelmelk maak je een lekkere koffie. Merken zoals Alpro en Oatly hebben speciale baristamelk in hun aanbod, ideaal voor cappuccino’s en lattes!
Groetjes,
Nena
PS. Heb je een mailtje gemist? Je kan ze hier allemaal herbekijken.
|