Dag 27 — Wat is er mis met vis?

Houd je van vis? Wij ook! Het liefst zien we ze zwemmen in de zee, en daar hebben we goeie redenen voor ;-)

 

De smaak van de zee zonder dat er ook maar één vis voor moet gevangen worden? Het kan! De culinaire mogelijkheden van zeewier - de groenten uit de zee - zijn misschien voor veel mensen nog onbekend terrein, maar daar willen we met deze nieuwsbrief graag verandering in brengen.

 

 

Is deze mail niet leesbaar? Bekijk ze in je browser

27

Wat is er mis met vis? 

onze tip: zeewier

Met zeewier voeg je probleemloos een zilte smaak toe aan je gerechten. Je kan er tapenades, soepen, pasta’s, ovenschotels en koekjes mee maken. We zetten de belangrijkste soorten zeewier op een rijtje.

  • kombu: is een groot, bruin & bladvormig zeewier, dat gedroogd wordt verkocht en erg rijk is aan jodium. Van kombu kan je dashi-bouillon maken, die je kan gebruiken voor misosoep en om rijst of bonen in te koken.

  • nori: dit is in bladen geperst en gedroogd zeewier. Omdat het gebruikt wordt voor sushi, vind je het vaak in de gewone supermarkt. Maak er bijvoorbeeld deze pasta met ‘tonijn’ mee.

  • wakame: een donkergroen zeewier, nauw verwant aan kombu. Wakame heeft een delicate smaak en is vooral lekker in soepen en salades. Het kan ook toegevoegd worden aan stoofpotten, groente- en bonengerechten.

Meer weten over vegan koken met zeewier? Lees er alles over in dit artikel.

Pro tip:
Ga eens in de biowinkel op zoek naar de Salade du Pêcheur van Lima. Deze gemengde zeewiervlokken strooi je eenvoudigweg over soepen, salades, warme gerechten en spreads om een zilte smaak toe te voegen.

onze tip: vegan tonijnsalade en andere zeesmaakjes

Wij maakten een handige collectie recepten voor iedereen die af en toe de smaak van de zee mist, maar liever geen vis meer eet. Wedden dat je het verschil tussen deze ‘no tuna salad’ en echte tonijnsla niet proeft?

Snel, gemakkelijk en kidsproof zijn de veganistische ‘fishsticks’ uit de supermarkt. Je vindt ze bij Albert Heijn, Delhaize en Carrefour, vaak onder de naam ‘zeesticks’.

    Receptencollectie 'diep in de zee'    

wist je dat?

Je hoeft geen vis te eten om aan omega 3 te komen. Het klopt dat vette vis veel omega 3-vetzuren bevat die essentieel zijn om ons lichaam goed te laten functioneren. De omega 3 uit vis is voornamelijk afkomstig uit eencellige planktonalgen en zeewieren. Vissen kunnen deze omega 3-vetzuren immers zelf niet maken. Je kan dus net zo goed meteen de algen en zeewieren eten om aan omega 3 te komen. Andere plantaardige bronnen zijn zaden en noten, peulvruchten, lijnzaadolie, olijfolie, sesamolie en sommige groene bladgroenten.

Meer over omega 3 lees je hier.

ontdek
vitamine D3 van A.VOGEL

De huid gebruikt zonlicht om vitamine D te activeren. Maar tijdens de wintermaanden schijnt de zon veel minder, zeker in België. Daardoor kunnen we vitamine D te kort komen, wat kan leiden tot vermoeidheid. Ongeveer 2 op 3 mensen heeft een vorm van vitamine D-tekort tijdens de winter.  

 

Vitamine D bevordert de opname van kalk en fosfor, essentieel voor het behoud van sterke botten en tanden. Daarnaast zorgt het voor een goede werking van de spieren en voor een goede immuniteit.  

 

Een vitamine D3-supplement kan het vitamine D-niveau verhogen en op peil houden. A.Vogel Vitamine D3 bevat vitamine D3 die uit korstmos gewonnen is, in tegenstelling tot de klassieke methodes op basis van dierlijke producten. Aangezien dit de enige bron van plantaardige vitamine D3 is, is het voedingssupplement ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.

    Ontdek Vitamine D3 van A.Vogel    

get social

Volg Try Vegan op Facebook en Instagram en word lid van de Try Vegan-Facebookgroep. Deel je ervaringen en vegan creaties met de hashtags #TryVegan.