Dag 18 — Vegan & familie

Kunnen kinderen vegan eten? En hoe ga je om met negatieve reacties van familieleden of vrienden over vegan voeding? 


In deze mail vind je alle info over vegan voor kinderen en delen we je met enkele handige tips & tricks om op een positieve manier met kritische vragen om te gaan.

Is deze mail niet leesbaar? Bekijk ze in je browser

18

Vegan & familie

ontdek: vegan voor kids

Je kan kinderen perfect vegetarisch of veganistisch opvoeden. De American Dietetic Association, de meest gezaghebbende organisatie ter wereld op het vlak van voeding, zegt dat "goed uitgebalanceerde vegetarische en veganistische voedingswijzen nutritioneel geschikt en gezond kunnen zijn voor kinderen". 

Kinderen die gevarieerd vegetarisch en veganistisch eten, lusten vaak meer groenten en leren vezelrijke voeding en voedsel met een laag cholesterolgehalte makkelijker waarderen. En dat is belangrijk, want de preventie van welvaartsziekten zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten begint het best al op jonge leeftijd.

Lees hier waar je moet op letten of bekijk het e-book ‘Vegan voor kids’ van onze diëtiste Silke Desaever.

onze tip: zo krijg je kinderen aan de groenten

Kinderen en groenten zijn niet altijd een gouden combinatie. Lees hier onze tips over hoe je kinderen gezonde eetgewoonten aanleert. Ook verborgen groentjes gaan vaak makkelijker binnen. Verwerk ze bijvoorbeeld in deze kleurrijke pannenkoeken van Plantbased met rode biet of spinazie. Of maak er balletjes of burgers van. Wedden dat ook mama en papa ervan meesmullen!

    Ontdek onze collectie kindvriendelijke recepten   

ontdek: weekmenu 4

Macaroni met kaassaus uit de oven, pasta met broccolipesto of Sengalese pindasoep. Kies voor bekende gerechten of ga op ontdekking met ons vierde weekmenu.

    Weekmenu 4   

Wist je dat?

Je bent echt niet alleen in jouw keuze. Bekende Vlamingen als Ian Thomas, Nathalie Meskens en Josje Huisman eten ook plantaardig. Internationaal kan je je in het rijtje van Natalie Portman, Ellen DeGeneres en Joaquin Phoenix scharen, en ook Beyoncé en Leonardo DiCaprio spraken zich al meermaals uit over de voordelen van een plantaardige levensstijl.

zo ga je om met vragen en reacties uit je omgeving

  1. Informeer. Eet je bij iemand anders, wacht dan zeker niet tot de dag zelf om te vertellen dat je vegan eet. Zo vermijd je misverstanden en teleurstellingen. Leg duidelijk uit wat je wel en niet eet en stel voor om te helpen bij het samenstellen van het menu. 

  2. Doe het zelf. Maak zelf wat vegan lekkers klaar: zo hoeft de gastheer/vrouw geen extra moeite te doen. Maak extra grote porties zodat nieuwsgierigen kunnen proeven. Je zal merken dat de porties al snel te klein zijn! 

  3. Vertel jouw eigen verhaal. Leg uit waarom jij meedoet aan Try Vegan en wees eerlijk over jouw ervaringen. Over feiten en argumenten valt te discussiëren, over hoe jij je ergens bij voelt niet.

 

ontdek
het try vegan-kookboek 'vandaag vegan'

Speciaal voor Try Vegan ontwikkelden Miki Duerinck en Kristin Leybaert Vandaag Vegan: een kookboek met meer dan honderd goed uitgewerkte, haalbare recepten. Het boek bevat voor ieder wat wils: hoofdgerechten en desserts, met aandacht voor speciale gelegenheden zoals een brunch, een zomerfeest en een feestelijk wintermenu. 

Melk, room, kaas en eieren krijgen waardige vervangers, waardoor bekende recepten in een plantaardige versie even lekker zijn als hun origineel.

Benieuwd naar de recepten? Het recept voor quiche met pompoen en prei, deze macaroni met kaassaus uit de oven, en de Pavlovataartjes krijg je alvast cadeau!

Meer info 

get social

Volg Try Vegan op Facebook en Instagram en word lid van de Try Vegan-Facebookgroep. Deel je ervaringen en vegan creaties met de hashtags #TryVegan.