Dag 15 — Blij zonder ei

Eieren duiken vaak op in traditionele gerechten, maar je kan ze net zo vaak vervangen door een plantaardig alternatief. Want ei kan je onder andere vervangen door tofu, bakpoeder, aquafaba, appelmoes, bananen… Je kan natuurlijk niet zomaar alles lukraak gaan vervangen. Onze tip? Maak het jezelf gemakkelijk met een goed recept. 

Is deze mail niet leesbaar? Bekijk ze in je browser

15

Blij zonder ei

onze tip: eieren vervangen doe je zo

Zoet:

Hartig:

  • Graag een roerbakeitje bij je ontbijt? Probeer eens deze tofu scramble.
  • In quiche werkt tofu prima als bindmiddel.
  • Ook een broodje eiersla als lunch kan perfect.

Pro tip: kala namak
Mis je die typische smaak van eieren? Ga bij de Indiase of Pakistaanse supermarkt op zoek naar kala namak of zwart zout. Dit ongeraffineerde zout dankt zijn typische eiersmaak en -geur aan de zwavel die erin zit. Voeg het toe aan je tofu scramble of vegan eiersla.

ontdek: het wondervocht aquafabA

Het klinkt misschien wat vreemd: het vocht van een bokaal kikkererwten. En toch is het een van de beste eivervangers die je kan vinden. Als je het opklopt en er suiker aan toevoegt, krijg je stevig 'eiwit' dat je kan gebruiken voor allerlei gebak. Je kan er zelfs meringue mee maken! 

    Meer eivervangers    

wist je dat?

Ook achter biologische eitjes schuilt dierenleed. Biolegkippen hebben het wel iets beter dan kooilegkippen (ze leven met max. 6 kippen per m² in vergelijking met 13 kippen per m² voor kooikippen), toch blijven ook zij niet gespaard. Wil je het dierenleed zo veel mogelijk beperken, dan eet je beter helemaal geen eitjes.

Doe mee en win
5 proefpakketten van abinda

Wil jij de nieuwe spreads van Abinda proeven? Laat ons weten waaraan jij denkt bij het zien van onderstaande foto en maak kans op een proefpakket samen met het kookboek Soul Kitchen. 

Stuur je antwoord voor 22/11 door via onderstaande link.

    Doe mee!    

get social

Volg Try Vegan op Facebook en Instagram en word lid van de Try Vegan-Facebookgroep. Deel je ervaringen en vegan creaties met de hashtags #TryVegan.