Dag 4 — Melk moet niet

Melk goed voor elk? Zeker! Zolang het maar plantaardig is. Plantaardige melk is een pak milieu- en diervriendelijker dan koemelk. Soja, haver, rijst, amandel... er is zijn zoveel opties dat je er bijna #keuzestress van zou krijgen!

Is deze mail niet leesbaar? Bekijk ze in je browser

4

Melk moet niet

onze tip: plantaardige melkvervangers

Er zijn ontzettend veel soorten plantaardige melk. Zie je even door het bos de melkbomen niet meer? We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

  • sojamelk: gebruik de ongezoete variant voor hartige bereidingen (bechamelsaus, veganaise en puree). De gezoete versie is lekker bij je ontbijt of in gebak. 

  • havermelk: geeft je gerechten een lichte en toch romige textuur en kan je dankzij de neutrale smaak makkelijk in allerlei hartige gerechten gebruiken.

  • notenmelk: cashew-, hazelnoot- en amandelmelk zijn perfect bij je ontbijtgranen of om zo te drinken.

  • rijstmelk: dankzij zijn lekker zoete smaak ook populair bij kinderen.

  • kokosmelk: vind je in blik en is vrij vet en ideaal voor zowel hartige als zoete gerechten. Als sausje voor een curry, als roompje in de soep of om ontbijtpannenkoekjes mee te maken.

Plantaardige melk in de supermarkt

Pro tip: verrijkt of niet?

Veel soorten plantaardige melk zijn verrijkt met B12, calcium en vitamine D. Dit is een gemakkelijke manier om deze voedingsstoffen op te nemen. Biologische melk is echter niet verrijkt, tenzij soms met calcium. Je kunt ze zeker ook gebruiken, maar zorg dan dat je je vitamines uit aanvullende producten haalt.

ontdek: plantaardige room

Niet alleen aan melk, maar ook aan room hoeft geen koe te pas te komen. Ook hier heb je meerdere keuzes: sojaroom is de bekendste vervanger en vind je in zowat alle supermarkten. Wil je eens iets anders proberen? Kies dan voor de rijstroom, haverroom of speltroom (in de biowinkel, bv. van Lima). Als je houdt van de smaak van kokos, kan je room ook vervangen door kokosmelk uit blik of brikjes. Ideaal voor bijvoorbeeld curry’s en desserts!

Let op: gewone sojaroom kun je niet opkloppen tot slagroom. Voor slagroom kan je de Alpro op te kloppen room (Carrefour, Delhaize, AH) gebruiken of de kant-en-klare slagroom van Albert Heijn. Of probeer eens deze feestelijke slagroom met kokos!

ontdek: weekmenu 2

Deze week op het menu: soepen, ovenschotels en andere winterse kost! 

 

    Weekmenu 2    

ontdek: plantaardige calciumbronnen

Je hoeft helemaal geen melk te drinken om genoeg calcium binnen te krijgen. Er zijn genoeg alternatieven waar geen koe aan te pas komt. Denk maar aan tofu, sojabonen, spinazie, tahin, amandelen… Je vindt ze allemaal hier

wist je dat?

Melkkoeien worden elk jaar kunstmatig zwanger gemaakt om de melkproductie op gang te houden. De pasgeboren kalfjes worden meestal binnen de 24 uur bij hun moeder weggehaald. De mannelijke stiertjes worden vetgemest en geslacht voor kalfsvlees wanneer ze amper 7 à 12 maanden oud zijn.  De vrouwelijke kalfjes zijn hetzelfde trieste lot als hun moeder beschoren.

Lees meer.