Dag 10 — Say Vegan Cheese!

Kaas blijft voor veel mensen een van de grootste struikelblokken op weg naar een vegan eetpatroon. En dat is logisch, want kaas heeft een heel specifieke smaak die je niet gemakkelijk in plantaardige producten vindt. Maar geen paniek, er zijn wel degelijk goede alternatieven.

Is deze mail niet leesbaar? Bekijk ze in je browser

10

Say vegan cheese!

onze tip: gistvlokken en cashewnoten

Gistvlokken (ook wel edelgist genoemd, of in het Engels: nutritional yeast) zijn hét antwoord om je kaas-cravings te bevredigen. Verwar ze niet met de gist waarmee je brood bakt. Het is een inactieve vorm van gist die vooral om zijn smaak en gezondheidseffecten geprezen wordt. Edelgist is een uitstekende bron van B-vitamines en het beste is: het smaakt - zeker in combinatie met cashewnoten - naar kaas! Maak er je eigen vegan parmezaan mee of voeg ze toe aan bechamelsaus om kaassaus te maken. Je vindt gistvlokken in de biowinkel of bij Albert Heijn.

Pro tip: 

Zelf vegan smeerkaas maken is gemakkelijker dan je denkt. Ook hier zijn cashewnoten het wondermiddel. Week ze een nacht in water, gooi ze in de blender met wat smaakmakers en je krijgt een heerlijk smeuïge crème. Bekijk het recept hier.

ontdek: vegan kaas in de winkel

De laatste jaren duiken er steeds vaker vegan kazen op in de supermarkt. Zo vind je de kazen van Violife bij Delhaize en Albert Heijn, en de Vegan Deli-kazen bij Carrefour en Colruyt. Maar wat is vegan kaas nu juist? Je leest er alles over in deze blogpost.

Niet alle plantaardige kazen benaderen het origineel even goed, maar ga vooral zelf op zoek naar jouw favorieten. In biowinkels vind je een uitgebreider aanbod, en voor de grote kaasfans zijn er vegan webwinkels als Veggiedeli.
 

Overzicht van vegan kaas in de (bio-)winkel 

WIST JE DAT...

het de umamismaak is, die kaas zo verslavend maakt? Umami is een smaak die je het best kan omschrijven als hartig, bouillonachtig of zoutig. Het komt niet zo vaak voor in plantaardige ingrediënten, daarom is het een smaak die mensen vaak missen wanneer ze vegan eten. Maar er bestaan andere manieren om umami aan je plantaardige gerechten toe te voegen. Gebruik bijvoorbeeld sojasaus, zongedroogde tomaatjes, miso, kappertjes, pijnboompitten, zeewier en (shiitake-)champignons of bak, rooster of gril je groenten voor extra smaak en textuur.

TRY VEGAN
OP RESTAURANT

Tijdens Try Vegan bieden een dertigtal restaurants de hele maand april minstens één vegan gerecht aan. Ontdek alle deelnemende restaurants hier. De focus ligt nu op Gent en Antwerpen, maar geef ons gerust suggesties door van restaurants in andere steden.

boon

Geldmunt 6
9000 Gent

    Meer info     

bistro den bascuul

Amand de Vosstraat 9
9160 Lokeren

    Meer info     

 

probeer nu violife
met korting

Of je nu op zoek bent naar je vertrouwde plakje kaas, een smeuïge smeerkaas of een smaakvolle geraspte kaas, Violife heeft het allemaal.  

Vanaf deze maand kan je trouwens bij Delhaize terecht voor Violife Prosociano: een verwennerij voor iedereen die op zoek is naar de authentieke smaak van Parmezaanse kaas.

Tip: Violife Prosociano smaakt heerlijk als je hem opwarmt, zoals bijvoorbeeld in dit recept met gegratineerde spruitjes! Zeker het proberen waard...

 

 Download je kortingsbon

get social

Volg Try Vegan op Facebook en Instagram en word lid van de Try VeganFacebookgroep. Deel je ervaringen en vegan creaties met de hashtags #TryVegan #TryVeganApril2019 en #DietChangeNotClimateChange