Dag 5 — Melk moet niet

Melk is goed voor elk? Toch niet! Koeien geven, zoals alle zoogdieren, enkel melk als ze een jong gebaard hebben. En die kalfjes wacht net als hun mama een triest lot. Ook voor het milieu is de productie van melk ontzettend belastend: runderen hebben een grote methaanuitstoot en de productie van melkproducten vereist heel veel water. Maar nu het goede nieuws: melk vervangen was nog nooit zo gemakkelijk!

Is deze mail niet leesbaar? Bekijk ze in je browser

5

Melk moet niet!

onze tip: plantaardige melkvervangers

Er zijn ontzettend veel soorten plantaardige melk. Zie je even door het bos de melkbomen niet meer? We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

  • sojamelk: gebruik de ongezoete variant voor hartige bereidingen (bechamelsaus, veganaise en puree). De gezoete versie is lekker bij je ontbijt of in gebak.

  • havermelk: geeft je gerechten een lichte en toch romige textuur en kan je dankzij de neutrale smaak makkelijk in allerlei hartige gerechten gebruiken.

  • notenmelk: cashew-, hazelnoot- en amandelmelk zijn perfect bij je ontbijtgranen of om zo te drinken.

  • rijstmelk: dankzij zijn lekker zoete smaak ook populair bij kinderen.

  • kokosmelk: verwar kokosmelk in brik niet met kokosmelk in blik. De eerste is lekker zoet en kun je zo drinken. De tweede heeft een romige textuur is ideaal voor zowel hartige als zoete bereidingen. Als sausje voor een curry, als roompje in de soep of om ontbijtpannenkoekjes mee te maken.

Pro tip: verrijkt of niet?
Veel soorten plantaardige melk zijn verrijkt met B12, calcium en vitamine D. Dit is een gemakkelijke manier om deze voedingsstoffen op te nemen. Biologische melk is echter niet verrijkt, tenzij soms met calcium. Je kunt ze zeker ook gebruiken, maar zorg dan dat je je vitamines uit aanvullende producten haalt.

Bekijk het aanbod in de supermarkt

ontdek: koffie zonder koe

Een lekkere macchiato, cappuccino of chai latte? Het kan ook plantaardig! Welke melkvervanger je het best in je koffie doet, lees je hier. Of laat het werk aan de echte barista's over: steeds meer koffiebars hebben ook plantaardige melk op het menu. We goten ze in dit handige overzicht.

ONTDEK: vegan ontbijt

Een stevig vegan ontbijt maken zonder zuivel is niet zo moeilijk als het lijkt.

Onze ontbijttips

 

wist je dat?

Je geen melk hoeft te drinken om genoeg calcium binnen te krijgen? Er zijn genoeg alternatieven waar geen koe aan te pas komt. Denk maar aan tofu, sojabonen, spinazie, tahin, amandelen… Je vindt ze allemaal hier.

Try Vegan
op restaurant

Tijdens Try Vegan bieden een dertigtal restaurants de hele maand april minstens één vegan gerecht aan. Ontdek alle deelnemende restaurants hier. De focus ligt nu op Gent en Antwerpen, maar geef ons vooral suggesties door van restaurants in andere steden.

OYO

Brabantdam 82
9000 Gent

    Meer info    

HART

Minderbroedersrui 34
2000 Antwerpen

    Meer info    

lima
Plantaardige melk

Al meer dan 60 jaar produceert Lima 100 % plantaardige, biologische producten voor elk moment van de dag. Hun verschillende granendranken zonder toegevoegde suikers zijn stuk voor stuk lactosevrij en licht verteerbaar, dus ook jij kan ervan genieten. Rijst, haver, gierst, spelt, soja, amandelen ... wat is jouw favoriet? Of kies voor een drink met een smaakje: een vleugje chocolade, vanille, kokosnoot of hazelnoot. Je vindt ze allemaal in de biowinkel. 
Smakelijk!

    Bekijk het aanbod    

get social

Volg Try Vegan op Facebook en Instagram en word lid van de Try Vegan Facebookgroep. Deel je ervaringen en vegan creaties met de hashtags #TryVegan #TryVeganApril2019 en #DietChangeNotClimateChange