Dag 3 — Hoe herken je vegan?

Loop je in de supermarkt nog wat verloren op zoek naar vegan producten? Moet je echt alle labels en etiketten controleren? Geen paniek! In het begin is het wat zoeken, maar voor je het weet, wordt vegan boodschappen doen je tweede natuur. Deze tips helpen je op weg.

Is deze mail niet leesbaar? Bekijk ze in je browser

3

Zo herken je vegan

onze tip: ken je labels!

Steeds meer producenten kiezen voor een vegan label op hun verpakking. Handig, want ingrediënten hoef je op die manier niet meer te controleren.

  • Het V-label is een geel, cirkelvormig logo. Onder het logo staat steeds of het product vegetarisch of vegan is.

  • Daarnaast heb je ook het vegan trademark van de Vegan Society. Dit trademark met een zonnebloem wordt niet alleen voor voeding gebruikt, maar ook voor onderhouds- en verzorgingsproducten.

  • Heel wat supermarkten en producenten maken ook gebruik van hun eigen labelling. Laat je niet misleiden door de benaming ‘vega’. In Nederland betekent vega hetzelfde als veggie (vegetarisch dus). Wil je zeker zijn dat het ook vegan is? Dan check je best nog even de ingrediënten.

Pro tip: allergenen spotten
Producenten zijn verplicht om allergenen als melk en ei in het vet te drukken. Dat maakt het wel wat makkelijker om ei en melk snel terug te vinden. Om veiligheidsredenen vermelden producenten ook vaak ‘mogelijke sporen van’. Dit betekent dat de genoemde allergenen in de fabriek aanwezig zijn en in andere producten gebruikt worden. Dit is vooral belangrijk voor mensen met een allergie. De meeste vegans houden geen rekening met mogelijke sporen van, zolang de ingrediëntenlijst vrij is van dierlijke producten.

ontdek: accidentally vegan

Er zijn vast en zeker wel een aantal producten die je al gebruikt waarvan je niet wist dat ze vegan waren!

- droge pasta is bijna altijd vegan (behalve tagliatelli en lasagne)
​- speculoos én de speculoospasta van Lotus
- choco-hazelnotenpasta van Albert Heijn
- Oreo-koekjes
- verschillende kroketjes en pommes duchesse van McCain

Elke dag een nieuw accidentally vegan product ontdekken? Volg deze instagrampagina.

WIST JE DAT...

je helemaal niet naar de supermarkt hoeft om elke dag lekker, gezond én vegan te eten? Maak het jezelf gemakkelijk met de vegan maaltijdboxen van Ekomenu. Try Vegan deelnemers krijgen 25 % korting op hun eerste menu. Klik hier om je box met korting te bestellen, de korting wordt automatisch verrekend bij het afrekenen. 

TRY VEGAN
OP RESTAURANT

Tijdens Try Vegan bieden een dertigtal restaurants de hele maand april minstens één vegan gerecht aan. Ontdek alle deelnemende restaurants hier. De focus ligt nu op Gent en Antwerpen, maar geef ons gerust suggesties door van restaurants in andere steden.

golden gai

Dampoortstraat 11
9000 Gent

    Meer info     

lE botaniste

Franklinstraat 2
1000 Brussel (ook in Gent)

    Meer info     

 

vier de lente met
la vie est belle

De lenteburger van La Vie Est Belle giet alle frisse lentesmaken in een burger: vegan, ongepaneerd én met krokante korst. 

Onze serveersuggestie voor de lenteburger is geïnspireerd op zalige Indische gerechtjes. Combineer de lenteburger eens met een raita met komkommer, plantaardige yoghurt en afgewerkt met granaatappel en een kleurrijke linzencurry met aubergine en tomaat. Genieten!

    Bekijk het recept    

get social

Volg Try Vegan op Facebook en Instagram en word lid van de Try VeganFacebookgroep. Deel je ervaringen en vegan creaties met de hashtags #TryVegan #TryVeganApril2019 en #DietChangeNotClimateChange