Dag 22 — Zilte zeesmaakjes 

De smaak van de zee zonder dat er vissen voor gevangen moeten worden? Het kan! De culinaire mogelijkheden van zeewier - de groente uit de zee - zijn voor veel mensen misschien nog onbekend terrein, maar daar komt bij deze verandering in! 

Is deze mail niet leesbaar? Bekijk ze in je browser

22

Zilte zeesmaakjes

onze tip: zeewier!

Een zilte smaak toevoegen aan je gerechten kan met zeewier. Je kan er tapenades, soepen, pasta’s, ovenschotels en koekjes mee maken. We zetten de belangrijkste soorten zeewier op een rijtje.

- kombu: is een groot, bruin & bladvormig zeewier, dat gedroogd wordt verkocht en erg rijk is aan jodium. Van kombu kun je dashi-bouillon maken, die je kan gebruiken voor misosoep en om rijst of bonen in te koken.

- nori: dit is in bladen geperst en gedroogd zeewier. Omdat het gebruikt wordt voor sushi, vind je het vaak in de gewone supermarkt. Maak er bijvoorbeeld deze pasta met ‘tonijn’ mee.

- wakame: een donkergroen zeewier, nauw verwant aan kombu. Wakame heeft een delicate smaak en is vooral lekker in soepen en salades. Het kan ook toegevoegd worden aan stoofpotten, groente- en bonengerechten.

Meer weten over veganistisch koken met zeewier? Het boek ‘Groente uit de zee’ van Lisette Kreischer is een aanrader.

Pro tip: Salade du Pêcheur

Ga eens in de biowinkel op zoek naar de Salade du Pêcheur van Lima. Deze gemengde zeewiervlokken strooi je eenvoudigweg over soepen, salades, warme gerechten en spreads om een zilte smaak toe te voegen.

ontdek: weekmenu 4

Pasta met 'tonijn', witloof-gratin uit de oven of mosselen met friet. Welk gerechtje van het nieuwe weekmenu ga jij als eerste proberen? Voor de kleine hongertjes zijn er pompoenkoekjes, kaneelrolletjes en een cheesecakesmoothie.

    Weekmenu 4    

ONTDEK: vegan tonijnsla en andere 'vis'-gerechten

Wij maakten een handige collectie recepten voor iedereen die af en toe de smaak van de zee mist, maar liever geen vis meer eet. Wedden dat je het verschil tussen deze ‘no tuna salad’ en echte tonijnsla niet proeft?

Snel, gemakkelijk en kidsproof zijn de veganistische ‘fishsticks’ uit de supermarkt. Je vindt ze bij Albert Heijn, Delhaize en Carrefour, vaak onder de naam ‘zeesticks’. BE Vegan schreef er een leuke blogpost over.

Ontdek de gerechten

 

wist je dat ...

… je geen vis hoeft te eten om Omega 3 binnen te krijgen? Het klopt dat vette vis veel Omega 3-vetzuren bevat die essentieel zijn om ons lichaam goed te laten functioneren. De Omega 3 uit vis is voornamelijk afkomstig uit eencellige planktonalgen en zeewieren. Vis kan deze Omega 3-vetzuren immers zelf niet maken. Je kunt dus net zo goed de algen en zeewieren zelf eten om aan Omega 3 te komen. Andere plantaardige bronnen zijn zaden en noten, peulvruchten, lijnzaadolie, olijfolie, sesamolie en sommige groene bladgroenten.

 

Meer over Omega 3 lees je hier.

 

maak try vegan extra mmmm met lima!

Al meer dan zestig jaar produceert Lima 100 % biologische en plantaardige producten. Japan is een belangrijke inspiratiebron voor hun sauzen en smaakmakers. 

 

Lima is dé expert in sojasauzen: kies uit verschillende soorten shoyu, tamari (glutenvrij) en teriyaki. Het gamma wordt ook aangevuld met sojasauzen met een lager zoutgehalte.

 

Benieuwd wat je ermee kan? Doe wat inspiratie op in de uitgebreide receptencollectie

    Bekijk de producten   

Volg de conversatie
op facebook

Volg jij de Try Vegan Facebookpagina al

Wil je je ervaringen delen met andere (beginnende) vegans? Word dan lid van onze Try Vegan Facebookgroep. Of post op sociale media met de hashtags #TryVegan #oktober2018.