Dag 15 — Blij zonder ei!

Eieren kennen talrijke toepassingen in traditionele gerechten, maar kunnen net zo vaak vervangen worden door een plantaardig alternatief. Denk maar aan tofu, bakpoeder, aquafaba, appelmoes, bananen… Je kunt natuurlijk niet zomaar alles lukraak gaan vervangen. Onze tip? Maak het jezelf gemakkelijk met een goed recept.

Is deze mail niet leesbaar? Bekijk ze in je browser

1

Blij zonder ei

onze tip: ei vervangen doe je zo

Zoet:

- Probeer eens deze simpele bananenpannenkoekjes. Wedden dat je geen ei mist!
- Maïszetmeel zorgt voor een goede binding bij cakes. Bijvoorbeeld deze cake met chocoladestukjes en gekaramelliseerde noten.
- Zelfs voor een luchtige chocomousse heb je geen eiwit nodig!

Hartig:

- Graag een roerbakeitje bij je ontbijt? Probeer eens deze tofu scramble.
- In quiche werkt tofu prima als bindmiddel.
- Ook een broodje eiersla als lunch kan perfect.

Pro tip: kala namak
Mis je die typische smaak van eieren? Ga eens bij de Indiase of Pakistaanse supermarkt op zoek naar kala namak of zwart zout. Dit ongeraffineerde zout dankt zijn typische eiersmaak en -geur aan de zwavel die erin zit. Voeg het toe aan je tofu scramble of vegan eiersla.

ontdek: weekmenu 3

Ontbijtpannenkoeken, vegan eiersla en quiche met pompoen en prei. Het weekmenu van deze week bewijst dat je geen ei nodig hebt om tot lekkere hartige en zoete bereidingen te komen. Voor herfstige dagen zijn er een seitan-champignoncasserole, gevulde koolrolletjes en een zuurkoolstamppot met 'spekjes' en appeltjes.

    Weekmenu 3    

ONTDEK: het wondervocht aquafaba

Het klinkt misschien wat vreemd: het vocht van een bokaal kikkererwten. En toch is het een van de beste eivervangers die je kan vinden. Als je het opklopt en er suiker aan toevoegt, krijg je stevig 'eiwit' dat je kan gebruiken voor allerlei gebak. Je kan er zelfs meringue mee maken!

    Alles over aquafaba     

 

Wist je dat ...

... ook achter biologische eitjes dierenleed schuilt? Biolegkippen hebben het wel iets beter dan kooilegkippen (ze leven met max. 6 kippen per m² in vergelijking met 13 kippen per m² voor kooikippen), toch blijven ook zij niet gespaard. Wil je het dierenleed zo veel mogelijk beperken, dan eet je beter helemaal geen eitjes. 

win:
hobbit-pakket met 6 lupineproducten

Zoek het ontbrekende ingrediënt van de Buddha Bowl op onderstaande foto. Weet jij het juiste antwoord? Stuur ons voor 22 oktober en maak kans op een Hobbit-pakket met 6 lupineproducten. De winnaars worden persoonlijk ingelicht.

 

Ingrediënten:

200 g granen (haver, spelt,...), 350 à 400 g zoete aardappel, 1 venkel, 150 g gekookte kikkererwten, snuifje paprikapoeder, een tiental radijzen, ± 200 g spinazie, 25 g scheutjes (kiemen), olijfolie, peper en zeezout

 
??? Welk product ontbreekt ???
(enkel het ingrediënt, de hoeveelheid hoef je niet te raden)
    Ik doe mee    

Volg de conversatie
op facebook

Volg jij de Try Vegan Facebookpagina al

Wil je je ervaringen delen met andere (beginnende) vegans? Word dan lid van onze Try Vegan Facebookgroep. Of post op sociale media met de hashtags #TryVegan #oktober2018.