Dag 12 — Say Vegan Cheese!

Kaas blijft voor veel mensen een van de grootste struikelblokken op weg naar een vegan eetpatroon. En dat is logisch, want kaas heeft een heel specifieke smaak die je niet gemakkelijk in plantaardige producten vindt. Maar geen paniek, er zijn wel degelijk goede alternatieven.

Is deze mail niet leesbaar? Bekijk ze in je browser

12

Say Vegan Cheese!

onze tip: gistvlokken & cashewnoten

Gistvlokken zijn het antwoord om je kaascravings te bevredigen. Gistvlokken (ook wel edelgist genoemd) zijn niet te verwarren met de gist waarmee je je brood bakt. Het is een inactieve vorm van gist die vooral om zijn smaak en gezondheidseffecten geprezen wordt. Edelgist is een uitstekende bron van B-vitamines en het beste is: het smaakt - zeker in combinatie met cashewnoten - naar kaas! Maak er je eigen vegan parmezaan mee of voeg ze toe aan bechamelsaus om kaassaus te maken. Je vindt gistvlokken in de biowinkel.

 

Pro tip: maak zelf je cream cheese

Zelf vegan smeerkaas maken is gemakkelijker dan je denkt. Ook hier zijn cashewnoten het wondermiddel. Week ze een nacht in water, gooi ze in de blender met wat smaakmakers en je krijgt een heerlijk smeuïge crème. 

Bekijk hier het recept 

ontdek: vegan kaas in de winkel

De laatste jaren duiken er steeds vaker vegan kazen op in de supermarkt. Zo vind je de kazen van Violife bij Delhaize en Albert Heijn, en de Vegan Deli-kazen bij Carrefour. De smaak en textuur van vegan kazen kunnen verschillen van wat je gewend bent, dus experimenteer vooral zelf met deze kazen om te ontdekken wat je het lekkerst vindt. In biowinkels vind je een uitgebreider aanbod, en voor de grote kaasfans zijn er vegan webwinkels als Veggiedeli.

Tip: Probeer eens gesmolten vegan kaas, bijvoorbeeld op een croque-monsieur. Die benadert de textuur van gewone gesmolten kaas veel sterker.

    Overzicht van vegan kazen    

wist je dat ...

Wat kaas zo verslavend maakt, is de umamismaak die je erin terugvindt. Umami is een smaak die het best kan worden omschreven als hartig, bouillonachtig of zoutig. Umami komt niet zo vaak voor in plantaardige ingrediënten, daarom is het een smaak die mensen vaak missen wanneer ze vegan eten. Maar er bestaan andere manieren om umami aan je plantaardige gerechten toe te voegen. Gebruik bijvoorbeeld sojasaus, zongedroogde tomaatjes, miso, kappertjes, pijnboompitten, zeewier en (shiitake-)champignons. Of bak, rooster of gril je groentjes voor extra smaak en textuur.

 

Meer gerechten met een kaassmaakje.

win: vandaag vegan
vegan koken voor kaasliefhebbers

Kan jij nog wat extra tips en inspiratie op het vlak van vegan kaas gebruiken? Miki Duerinck en Kristin Leybaert wijden in hun gloednieuwe kookboek ‘Vandaag Vegan’ een volledig hoofdstuk aan kaas. Met tal van tips en heerlijke recepten raakt zelfs de grootste kaasfan van zijn verslaving af. Hun recepten voor vegan spaghetti, kaaskroketjes, macaroni met kaassaus en gegratineerde witloof deden ons alvast watertanden.
 

Jij kan een exemplaar van Vandaag Vegan winnen!

Weet jij wie de prachtige foto's bij het kookboek maakte? Stuur ons je antwoord voor vrijdag 19 oktober om kans te maken.

    Doe mee    

Volg de conversatie
op facebook

Volg jij de Try Vegan Facebookpagina al? 

Wil je je ervaringen delen met andere (beginnende) vegans? Word dan lid van onze Try Vegan Facebookgroep. Of post op sociale media met de hashtags #TryVegan #oktober2018.