Dag 8 — Melk moet niet!

Koeien geven, zoals alle zoogdieren, enkel melk als ze een jong gebaard hebben. En die kalfjes wacht net als hun mama een triest lot. Ook voor het milieu is de productie van melk ontzettend belastend: runderen hebben een grote methaanuitstoot en de productie van melkproducten vereist heel veel water. Maar nu het goede nieuws: melk vervangen was nog nooit zo gemakkelijk!

Is deze mail niet leesbaar? Bekijk ze in je browser

8

Melk moet niet!

onze tip: plantaardige melkvervangers

Plantaardige melkvervangers komen in alle vormen en maten. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

 

- sojamelk: gebruik de ongezoete variant voor hartige bereidingen (bechamelsaus, veganaise en puree). De gezoete versie is lekker bij je ontbijt of in gebak.

- havermelk: geeft je gerechten een lichte en toch romige textuur en kan je dankzij de neutrale smaak makkelijk in allerlei hartige gerechten gebruiken.

- notenmelk: cashew-, hazelnoot- en amandelmelk zijn perfect bij je ontbijtgranen of om zo te drinken.

- rijstmelk: dankzij zijn lekker zoete smaak ook populair bij kinderen.

- kokosmelk: vind je in blik en is vrij vet, ideaal voor zowel hartige als zoete gerechten. Als sausje voor een curry, als roompje in de soep of om ontbijtpannenkoekjes mee te maken.

Plantaardige melk in de supermarkt

Pro tip: verrijkt of niet?

Veel plantaardige melken zijn verrijkt met B12, calcium en vitamine D. Dit is een gemakkelijke manier om deze voedingsstoffen op te nemen. Biologische melken zijn echter niet verrijkt, tenzij soms met calcium. Je kunt ze zeker ook gebruiken, maar zorg dan dat je je vitamines uit aanvullende producten haalt.

ontdek: weekmenu 2

Macaroni met kaassaus uit de oven, pizza en nasi goreng. In dit tweede weekmenu worden comfort food klassiekers in een gezond en plantaardig jasje gestoken. Ook de herfst is vertegenwoordigd op je bord, met een pompoen-stoofpotje, pompoenkoekjes met rozijnen en een kleurrijke herfstsalade.

    Weekmenu  2    

ONTDEK: koffie zonder koe

Een lekkere macchiato, cappuccino of chai latte? Het kan ook plantaardig! Welke melkvervanger je het best in je koffie doet, lees je hier. Of laat het werk aan de echte barista's over: steeds meer koffiebars hebben ook plantaardige melk op het menu. We goten ze in dit handige overzicht.

 

 

Wist je dat ...

... je geen melk hoeft te drinken om genoeg calcium binnen te krijgen? Er zijn genoeg alternatieven waar geen koe aan te pas komt. Denk maar aan tofu, sojabonen, spinazie, tahin, amandelen… Je vindt ze allemaal hier

LIMA
Gebrand op smaak

In 1991 lanceerde Lima als eerste de rijstdrank in Europa, en al snel volgden heel wat andere smaken die jong en oud kunnen bekoren: rijst, haver, gierst, spelt, soja... Nu ook recent:  amandelen! Almond Drink unsweetened, een drank met de heerlijke, zonnige smaak van amandelen. Het geheim? Het gebruik van verschillende Europese amandelen, waarvan sommige licht geroosterd zijn.

 

Proef ook eens de Oat Drink Almond, die zijn smaak te danken heeft aan de combinatie van zoete amandelen en de mildheid van haver. Biologisch, zonder toegevoegde suikers en lekker! Je vindt de granendranken en talloze andere Lima-producten in de biowinkel. Loop even langs en laat je verrassen.

    Naar de website    

Volg de conversatie
op facebook

Volg jij de Try Vegan Facebookpagina al? 

Wil je je ervaringen delen met andere (beginnende) vegans? Word dan lid van onze Try Vegan Facebookgroep. Of post op sociale media met de hashtags #TryVegan #oktober2018.