onze tip: plantaardige melkvervangers
Plantaardige melkvervangers komen in alle vormen en maten. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:
- sojamelk: gebruik de ongezoete variant voor hartige bereidingen (bechamelsaus, veganaise en puree). De gezoete versie is lekker bij je ontbijt of in gebak.
- havermelk: geeft je gerechten een lichte en toch romige textuur en kan je dankzij de neutrale smaak makkelijk in allerlei hartige gerechten gebruiken.
- notenmelk: cashew-, hazelnoot- en amandelmelk zijn perfect bij je ontbijtgranen of om zo te drinken.
- rijstmelk: dankzij zijn lekker zoete smaak ook populair bij kinderen.
- kokosmelk: vind je in blik en is vrij vet, ideaal voor zowel hartige als zoete gerechten. Als sausje voor een curry, als roompje in de soep of om ontbijtpannenkoekjes
mee te maken.
Plantaardige melk in de supermarkt
Pro tip: verrijkt of niet?
Veel plantaardige melken zijn verrijkt met B12, calcium en vitamine D. Dit is een gemakkelijke manier om deze voedingsstoffen op te nemen. Biologische melken zijn echter niet verrijkt, tenzij soms met calcium. Je kunt ze zeker ook gebruiken, maar zorg dan dat je je vitamines uit aanvullende producten haalt.
|